Logopediepraktijk Emmen

Relatietherapie

Relatietherapie

Waar moet ik de ogen halen om jou te kunnen zien, liefste, waar? (Natasja Lako)

De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen; ‘Liefste, breng me thuis, bij mezelf’. Tegelijkertijd is er ook het verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken verwachtingen. Dan blijkt dat het ideaalbeeld van de prins op het witte paard of de mooie, vurige prinses die alleen maar lief is, slechts ten dele op gaat. Pijnlijke en persoonlijke thema’s steken telkens opnieuw de kop op. Sterker nog, onbewust zoeken we de geliefden uit die deze thema’s feilloos weten te spiegelen. De liefde legt alles open; geen enkele relatie ontkomt hieraan.

De zielsverbondenheid tussen twee partners snijdt zo diep dat we het vaak nauwelijks kunnen bevatten. Ineens kan er een vonk van dit besef oplichten, bijvoorbeeld in het samen doorstaan van een relatiecrisis. Dan realiseren we ons wat het werkelijk betekent om de reis naar heelwording samen met een ander te gaan. We leren opnieuw, en met zachtere ogen te kijken naar onze partner en naar onze eigen levensreis. De liefde biedt ons zowel een uitnodiging tot heelwording als een pijnlijke confrontatie met wat nog niet heel is in ons. (Bron: Phoenix Opleidingen, Utrecht).

De Relatie als Spiegel

Een relatie hebben is het mooiste en moeilijkste wat er is. Op de mooiste momenten vervult de relatie en de ander je hele leven en geeft het betekenis aan wie je bent en waarom je hier bent. Een leven gedeeld, samen, maatjes, vrienden en minnaars, vader en moeder. En dan. Ineens…

…is het stil. Of het is oorlog. Je ontloopt elkaar. Je vermijdt bepaalde onderwerpen. En als jullie in gesprek komen, lijkt het wel alsof elke keer hetzelfde riedeltje afgedraaid wordt. Het was ooit anders. Het was ooit zo mooi. Met zo veel liefde. Misschien is die liefde er nog, sporadisch.

In stilte stellen jullie dezelfde vraag: hoe is het zo ver gekomen?

Of je bent gekwetst doordat je partner iemand anders heeft ontmoet! Wat heeft jullie dat te zeggen? Welk thema in jullie relatie mag nog meer genomen worden?

Je bent het waard! En jullie liefde ook. Want je kunt het je nog herinneren dat het anders was. Jullie liefde was toch niet zomaar iets, en nu nog niet, want je bent hier. Dus je wilt het er niet bij laten zitten. Je wilt het veranderen. Alleen hoe?

Samen met jou ga ik kijken naar de thema’s die voor jou nu belangrijk zijn. Dit kan alleen of samen met je partner.

Wil je meer weten? Een kennismakingsgesprek? Neem vrijblijvend contact met me op!